020-Restaurant Mutcha

De benaming

Alphonse Mucha was een Tsjechische Art Nouveau kunstenaar uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij stond voornamelijk bekend voor zijn decoratieve affiches in pastelkleuren versierd met zwierige zweepslaglijnen, gestileerde vogels, sierlijke bloemen en beeldschone vrouwen. De combinatie van Alphonse Mucha en de straatnaam St.-‘ALFONS’usstraat, waar dit gezellige restaurant zich bevindt, leidde tot de naam Mucha!


De gedachte

De architectuur van dit pand wordt gekenmerkt door de originele bouwstenen uit de Art Deco en Art Nouveau die de architect Ernest Aspers (1883-1959) heeft toegepast. Tijdens de renovatie van restaurant Mucha werden elementen zoals raamglas, lichte pastelkleuren, materiaal en verschillende details in zilver en goud behouden. Op deze manier is de architectuur van E. Aspers en de kunstgedachte van A. Mucha mooi met elkaar verweven tot één geheel.


Buiten wordt een verlengde van binnen

De muren van de eetzaal lopen zichtbaar door naar het tuinterras en hebben dezelfde sfeer. Om dit te bekomen werd op de buitenmuren een okergele kalkpleister - of ‘kaleien’ in de volksmond - toegepast. Het materiaal van de verharding is een combinatie van blauwsteen met siergrind. De sfeerverlichting werd eveneens afgestemd op de art-deco. De uitbouw van de koude keuken is volledig beslagen in hout. Verwerkt in de zijgevel hangt een plantenbak op 100cm hoogte voorzien van diverse kruiden. Het hout herhaalt zich in meubelen en bloembakken. De drie vierkante bakken verspreid in deze ruimte zijn voorzien van afwisselende bloembeplanting en een meerstammige krentenboom (Amelanchier lamarkii). Als aandachtstrekker accentueert deze plant de verschillende seizoenen. Lente, witte bloesems à zomer, groenscherm met vruchten à herfst, prachtige bladverkleuring à winter, karaktervol stamsilhouet. De kleurencombinatie van de andere planten werden bepaald aan de hand van de typische pastelkleuren van A. Mucha.


© 2020 Sébastien Decock | Landschaps- en tuinarchitect

Sint-Eloois-Winkelsestraat 89

8800 Oekene - Roeselare

0498 48 36 22

info@sebastiendecock.com

verkoopsvoorwaarden

privacy policy